Kørsel i Faraoernes land

af Ole Mortensen, Agami, Ægypten

Som lovet er her en lille fortælling fra dagens Ægypten, og det sande liv på vejene. Det er ganske livsfarligt at køre her, men også en simpel nødvendighed, og efter et stykke tid også vildt underholdende. Jeg elsker at køre hernede, for de kører som jeg gerne ville hjemme i Danmark, men som ville koste kørekort, og en ikke ubetydelig fængselsstraf, sikkert på et par år.

Da jeg for 9 måneder siden kom til Ægypten for at arbejde var min første tanke, sig mig, hvorfor lader de alle de blinde køre rundt i trafikken?

Efter et par dage, hvor jeg boede på hotel i Alexandria, og blev hentet i minibus for at blive kørt de 30 km til arbejde, fandt jeg ud af at de ikke var blinde, for alle kører sådan hernede. Fra hotellet tog det om morgenen ca. 1 time, men om aftenen over 1 1/2 time for sølle 30 km. Efter en uge magtede jeg ikke det mere og flyttede ud til en kollega i Agami, 10 km. fra arbejdspladsen, så nu tager det kun mellem 10 og 15 min. at komme på job. Der findes de samme regler som i Europa (tror jeg), men der er absolut ingen der følger dem.

Som eksempel: Min kæreste var på besøg, og vi havde lejet en bil for at trille en tur ud på Sinai halvøen, en "lille" tur på 900 km hver vej. Turen derned gik fint, udenfor byerne er vejene faktisk ganske udmærkede, vi ankom til Dahab uden problemer af nogen art. Kørte så lidt rundt de næste 5 dage, og satte så næsen mod Agami igen. Påny uden problemer af nogen art, men da vi skulle ind på hoved-gaden i Agami, som er meget trafikeret, og med 2 politibetjente til at dirigere trafikken, ja så gik det galt. Betjentene vinkede os frem, men en gut i en lille Fiat, sad og kiggede på den helt nye bil vi havde lejet, og mente så, at det kunne da ikke passe at der ikke var en bule i den, så han kørte direkte ind i siden på os, uden så meget som at blinke. Lettere ophidset for jeg ud af bilen for at tage nummeret, men sandelig om betjentene ikke stillede sig op foran bilen så jeg fik taget nummeret inden han forduftede igen.

Men hvis I nogensinde kommer til Ægypten, ja så er her de mest gældende regler for kørsel her i landet, og de er ikke overdrevet eller usande på nogen måde.

Rules on the road in Egypt

 • There are no rules (but some survival tips)
 • You always have the right of way
 • The way to prove you have right of way is:
  • Flash your headlights
  • Put all indicators to light (if they work)
  • Be bigger than the vehicle in the opposite direction
 • At night drive without lights, save energy
 • If you have a small 0.25 t pickup you are allowed to put 5 tons of farm product in the back, or put 50 local people
 • llways enjoy the driving in Egypt, it's an experience you will get no where else in the world
 • When entering you mode of transport always whisper "in-shalla"

Det er nogle af de simple regler her, og de bliver overholdt.

Derudover er vejene i byerne simpelthen ganske forfærdelige, huller så store at jeg har set lastbiler vælte når de fik et sæt hjul ned i hullerne, og hvor personbiler ville forsvinde totalt, men for det meste er de fyldt op med vand så man på forhånd ikke har en chance for at se hvor dybt hullet er.

Men får I muligheden, så held og lykke, der findes ikke noget sted i verden hvor det er farligere at køre, så tungen lige i munden og afsted.